Reisinformatie


Land en landschap
Turkije (Türkiye Cumhuriyeti) is een schiereiland van 814.578 vierkante kilometer. Dat is negentien keer de oppervlakte van Nederland. Turkije ligt voor 3 procent in Europa (Thracië) en voor 97 procent in Azië (Anatolië). Beide delen zijn van elkaar gescheiden door de Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen die samen weer de verbinding vormen tussen de Egeïsche Zee, in het westen van Turkije, en de Zwarte Zee, in het noorden van het land. Behalve aan deze zeeën grenst Turkije in het zuiden aan de Middellandse Zee. Buurlanden zijn talrijk: Syrië, Irak, Iran, Armenië, Georgië, Bulgarije en Griekenland.

Turkije is een prachtig land met een gevarieerd landschap. Baaien, rotsen, zand- en kiezelstranden aan de 8000 kilometer lange kuststrook. Hoge bergen, zoutmeren, steppen en rivieren in het Anatolische binnenland. Hoe oostelijker je komt, hoe hoger de bergen worden, met als hoogste punt de bijbelse berg Ararat van 5185 meter Op deze eeuwig besneeuwde berg zou de ark van Noach gestrand zijn. Heel bijzonder is het maanlandschap van Cappadocië, een gevolg van vulkanische uitbarstingen van de Erciyas Dagi, die zo'n 15 miljoen jaar geleden begonnen. Door de invloed van regen en wind hebben de vulkanische gesteenten vreemde vormen gekregen.

In het voorjaar laten de kusten van de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee één grote bloemenzee zien. Wilde bloemen en struiken zijn alom tegenwoordig. Het Taurusgebergte in het zuiden heeft beboste en kale hellingen, in de lente en zomer is het begroeid met gras. Aan de kusten zie je palm-, pijn- en avocadobomen. Er groeien vijgen, olijven, citrusvruchten, bananen. Je ziet tabaks- en katoenplantages. Kortom, een grote variëteit aan plantengroei.

Cultuur
Overal in Turkije vind je spectaculaire opgravingen en monumenten uit verschillende perioden van de geschiedenis. Hittieten, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Seldsjoeken, Osmanen; allemaal lieten ze hier hun sporen achter. Een voorbeeld daarvan is de stad Efeze, een hoogtepunt uit de Griekse periode: tempels, pilaren, een bibliotheek en theaters. Mooie beelden en een schitterend Archeologisch Museum in Selçuk. Visuele kunst in de Arabische wereld betekent vaak architectuur, grotendeels omdat de islam afbeeldingen van levende dingen verbiedt. Je kunt genieten van prachtige moskeeën, koranscholen en hammams, versierd met ingewikkelde geometrische patronen en bloemmotieven.

Bevolking
Turkije heeft een populatie van zo'n 63 miljoen inwoners. Ongeveer de helft van hen woont op het platteland. Maar meer en meer mensen trekken naar de steden, op zoek naar werk. De steden zijn niet in staat de snelle toeloop van bewoners op te vangen. De mensen zoeken daarom hun toevlucht tot de gecekondu, in één nacht gebouwde (krot)woningen. In de hoofdstad Ankara leven 3,2 miljoen mensen. Istanbul is nog groter: ongeveer 12 miljoen inwoners! Een grote kinderschare is nog steeds een goede oudedagsvoorziening en daarom populair. Er zijn opvallend veel jonge mensen. Het verschil tussen stad en platteland is enorm. Europese invloeden zijn gemeengoed geworden in de grote steden en vooral in Zuidwest- en West-Turkije. Verder oostwaarts is men veel traditioneler ingesteld. Je ziet dit onder andere aan de manier van kleden.

De Koerden vormen de grootste etnische minderheid in Turkije. Hun precieze aantal is niet bekend, omdat hun bestaan officieel altijd is ontkend en ze daarom staan ingeschreven als Turk in plaats van als Koerd. Waarschijnlijk is 20 procent van de Turkse bevolking Koerd. Het merendeel van de Koerdische bevolking leeft in het oosten en zuidoosten van het land. De Koerden zijn regelmatig in het nieuws vanwege het onafhankelijkheidsstreven van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Dit streven is een van de grootste problemen van de Turkse regering, omdat het gepaard gaat met gewelddadige guerrilla-activiteiten. Het Turkse leger grijpt regelmatig in om de strijders uit te schakelen, en bedient zich steeds vaker van dezelfde methoden als de PKK. De afgelopen jaren zijn er veel burgerslachtoffers gevallen. Discussies over dit zeer beladen onderwerp zijn in Turkije moeilijk te voeren. Als toerist zul je weinig van dit conflict meekrijgen.

Godsdienst
Van de bevolking is 98 procent moslim, waaronder een groot aantal soennieten, een kleiner aantal alevieten en nog kleinere groepen sjiieten en yezidieten. De enige door de overheid erkende minderheden zijn de kleine groepen Grieks-orthodoxe en Armeense christenen en sefardische joden. Turkije is een islamitisch land. In 1928 schafte Atatürk de islam als staatsgodsdienst af. De nationale rustdag werd zondag, in plaats van vrijdag (de eigenlijke rustdag van de moslims). Van de religieuze feesten werden alleen het Offerfeest en het Suikerfeest als nationale feestdag gehandhaafd. De rechtspraak werd herzien naar westers voorbeeld en de bouw van nieuwe moskeeën en het dragen van de sluier werden verboden.

Momenteel is er weer een toenemende belangstelling voor het geloof, en door deze re-islamisering van de samenleving is het ook een belangrijk onderwerp voor de overheid, alleen al uit electorale overwegingen. Er mogen weer moskeeën worden gebouwd, er wordt veel religieuze literatuur verkocht, islamitische opleidingsinstituten schieten uit de grond en sinds 1990 is het studentes weer toegestaan een hoofddoek te dragen op de universiteit. Landen als Iran en Saoedi-Arabië steunen deze godsdienstige opleving met enorme geldbedragen. De progressievere Turkse bevolking vreest dat het land de kant van Iran opgaat.Reisinformatie
Nieuwsbrief
Vul hier uw e-mailadres in om informatie te ontvangen over bestemmingen en aanbiedingen

Laatste nieuws