Bestemmingen

Selecteer een regio:

Cappadocië

Sprookjesachtig Cappadocië is gelegen in het hart van Centraal-Anatolië. Dit cultureel-historisch wonder is een paradijs voor de wandelaars onder ons. Daarnaast is het één van ’s werelds grootste natuurwonderen.

Miljoenen jaren geleden spuwden enkele vulkanen hun lava, as en stenen uit over een klein gebied in het hart van Turkije, net ten westen van Kayseri. Er ontstond een kleurrijke laag zacht tufsteen, die in de loop der eeuwen door water en wind werd omgevormd tot prachtige kunstwerken en sprookjesachtige rotsformaties.

De Hittieten, Chrislijke monniken, Byzantijnen en Ottomanen hakten grotwoningen onder de grond en in de door de natuur gevormde stenen slaapmutsen, beschilderden de muren met fresco’s, waardoor kerken en kloosters en zelfs hele ondergrondse steden ontstonden.

Om een goed beeld van Cappdocië te krjigen, raden wij u aan om minimaal 4 nachten tot een week hier te verblijven. Er zijn tal van excursies mogelijk en de omgeving nodigt u uit om bijzondere wandelingen te maken. De omgeving is niet alleen te voet, maar ook te paard, op de fiets of in een luchtballon te ontdekken. Laat u verassen door dit betoverende landschap vol roze heuvels, groene valleien en grillige vormen.

De bekendste plaatsen in Cappadocië zijn Ürgrüp, Göreme en Ayanos. De plaatsen Ürgrüp en Ayanos liggen op 10 minuten rijden van Göreme. Op maandag is er een markt in het nabijgelegen Nevsehir.

Het dorp Göreme

Onze accommodaties in Cappadocië bevinden zich in het dorpje Göreme waar wij naar volle tevredenheid samenwerken met Kemal's Guesthouse als belangrijkste accommodatie en lokaal agentschap. Göreme ligt midden in het door Unesco beschermde Nationaal Park Cappadocië en staat vol met nog steeds bewoonde grotwoningen. Het is een gemoedelijk dorp waar traditie en vooruitgang hand in hand gaan. Naast gezellige restaurantjes, winkeltjes en terrasjes vind je er stille schilderachtige straatjes.

Vlak buiten het dorp bevindt zich een monumentaal landschap. Hier zien wonderbaarlijke feeënschoorstenen te zien, grotwoningen en grotkerken met fresco's. In de groene valleien en rose-gele tufsteenheuvels ontdekt u zangvogels, vlinders en veldbloemen. Uiteraard zijn er volop mogelijkheden tot het maken van tot de verbeelding sprekende foto's. Cappadocië is zowel een plek voor sportievelingen als liefhebbers van natuur en cultuur.

Geschiedenis
De eerste holen zijn misschien al in het Bronzen tijdperk uitgehakt! Tijdens de Hittitische periode vestigden enkele stammen zich in het gebied rond Nevsehir. De Frygiërs vulden het machtsvacuüm na de ondergang van het Hittische rijk rond 1200 voor Christus op.

Deze streek was in de jaren tussen 600 en 300 voor Christus een toneel van verschillende veldslagen tussen de Frygiërs en de Perzen. De Perzen zegevierden het 'Verdrag van Kizilirmak' en wees Nyssa (nu Nevsehir) toe aan de 'Grote Koning'. Alexander de Grote maakte uiteindelijk een einde aan de Perzische heerschappij.

In 17 na Christus voegden de Romeinen Cappadocië toe aan hun rijk en op bevel van keizer Tiberius werd de naam van de hoofdstad van de streek, Mazaca oftewel Caesareia (tegenwoordig Kayseri).

De Christenen vertrokken naar deze streek om aan de vervolging van Rome te ontkomen. Uit het tufsteen werden allerlei kerkjes, kloosters en kapellen gemaakt. Deze werden in de loop van de tijd versiert met fraaie muurschilderingen. Vanwege de vruchtbare dalen hadden de Christenen ideale levensomstandigheden aangezien zij van de landbouw konden leven.

Bezienswaardigheden in Cappadocië

Vele kerkjes en kloosters..
Wie deze kerken gebouwd heeft, is een groot raadsel. Hoogstwaarschijnlijk stammen de eerste kerken uit het jaar 200. De fresco's dateren echter vele jaren later. Dit is te zien aan de soorten tekeningen, zoals de Armeense generaal Melias, die in Arabische gevangenschap stierf in 974.

Ondergrondse steden
Op dit moment zijn er zes steden ontdekt maar er kunnen er nog veel meer gevonden worden. De best onderzochte stad, bij Derinkoyu, gaat 15 lagen diep.
De steden moeten altijd bewoond zijn geweest. Naast de Christelijke overblijfselen is er ook een Romeinse graftombe gevonden en een Hittitische graanmolen.

Het is handig om een zaklamp bij de hand te hebben als u de ondergrondse stad bezoekt. Daarnaast adviseren wij u om een trui mee te nemen omdat het best koel kan zijn.

Muurschilderingen
De fresco's die te zijn, dateren uit verschillende periodes. Er zijn eenvoudige fresco's te bewonderen zoals geometrische figuren, blad-ruit en kruimotieven, die in rode verf werden aangebracht. In de loop der jaren, toen het beeldenverbod werd opgeheven, kwamen er fraaie fresco's zoals heilige afbeelden, portretten e.d.

In de vorige eeuw hebben de muurschilderingen helaas veel te lijden gehad. Na het vertrek van de Grieken uit deze streek in 1923 waren de fresco's eigendom van de Turken. Zij vernielden de muurschilderingen uit vandalisme maar ook uit geloof, dat het afbeelden van levende wezens verbiedt. Opvallend is dat vaak enkel de gezichten beschadigd zijn.

Kerkjes in Göreme

Karanlik kilise
Ook wel donkere kerk genoemd, is versierd met de meest prachtige fresco's. Via een trap betreedt u de 10de eeuwse kerk en het klooster. U vindt hier uitgehakte tafels, bankjes maar ook drie graven van Martelaren terug. Er zijn verschillende fresco's van Christus, engelen en de Drie Koningen.

Çarikli kilise
Aan de andere zijde van de rots waar Karanlik Kilise ligt, is de toegang tot de 11de eeuwse Çarikli kilise. De naam Sandalenkerk is te danken aan de afdruk van een sandaal onder de fresco van de Hemelvaart. Er wordt gezegd dat dit voetafdrukken van Christus zijn in de Hemelvaartskerk te Jeruzalem. Er wordt gezegd dat deze kerk de best bewaarde fresco's heeft, zoals de vier schrijvers van de psalmen; Christus geboorte, kruisiging, hemelvaart en Abraham als gastheer.

Ürgrüp
De oudste beschilderde kerk in Cappadocië is de St. Theodoor in de plaats Ürgrüp. De kerk is in de 8ste eeuw gebouwd en met geometrische figuren versierd. Toen de beeldenstrijd gestreden was, is de kerk versierd met afbeeldingen. De St. Theodoor kerk is tot 1923 als kerk gebruikt en diverse malen gerestaureerd.

Naast deze mooie kerk zijn er in Ürgrüp ook nog steeds mensen die in de grotwoningen leven!

Festivals
Iedere herfst wordt het Göreme wijnoogstfestival in Ügrüp gehouden.