Bestemmingen

Selecteer een regio:

Dalyan

Parel aan zuidwestkust

Het kleine vakantiedorp Dalyan is een parel aan de zuidwestkust van Turkije. Een beschermd natuurgebied, dat grenst aan de Dalyanrivier die uitmondt in de Middellandse Zee. De reizigers die dit plaatsje ooit bezochten, keren steeds terug voor de prachtige natuur, het zes kilometer lange goudgele strand, de vriendelijke bevolking, de kindvriendelijke omgeving en de bijzondere sfeer.Ligging
Dalyan ligt zo'n 65 kilometer ten zuiden van de grote havenstad Marmaris in Turkije en op ongeveer 20 zeemijlen van het Griekse eiland Rhodos. Aangezien luchthaven Dalaman slechts 25 kilometer van Dalyan vandaan ligt, zijn er voor de transfer geen lange reistijden nodig. De transfertijd van de luchthaven Dalaman naar Dayan bedraagt circa 30 minuten.

Plattegrond Dalyan

Kleine vissersplaats

Dalyan, een van oorsprong kleine vissersplaats, ligt in het district Mugla in Turkije, dat qua afmeting te vergelijken is met Nederland. Het dorpje ligt ver van de metropolen Izmir, Istanbul en de hoofdstad Ankara vandaan.

Door de ontwikkeling van het toerisme in de afgelopen vijftien jaar is het wegennet goed. Er zijn vele excursies naar bijzondere plaatsen in de omgeving mogelijk. Door de ligging aan het water zijn er talloze uitstapjes per boot te maken naar afgelegen baaien, verlaten stranden en geschikte gebieden om te duiken.

Toerisme
Tot het midden van de jaren tachtig waren katoen en visserij de grootste inkomstenbronnen van de plaatselijke bevolking van Dalyan. Na de opkomst van het toerisme heeft het dorpje zich heel snel ontwikkeld tot een klein en gezellig toeristenoord en is toerisme sinds de jaren negentig de belangrijkste bron van inkomsten.
Alle investeringen die sindsdien zijn gedaan – in hotels, pensions, restaurants, busbedrijven etc - zijn gebaseerd op toerisme. De zakenlieden komen niet alleen uit Dalyan, maar uit alle provicies en streken van Turkije. Zij komen naar Dalyan om tijdens het zomerseizoen een zaak te runnen of voor iemand te werken. Dalyan telt op dit moment 12.000 gastenbedden, ongeveer 50 restaurants, 600 zakenlieden en 4848 inwoners.

Er is geen industrie in Dalyan. De belangrijkste reden hiervoor is de ontwikkeling van het toerisme. Een tweede reden is dat de plaats Ortaca met zijn industriegebieden niet ver van Dalyan vandaan ligt.

Landbouw
Nog enkele dorpelingen houden zich bezig met het verbouwen van katoen, met citrusplantages en het kweken van groente in kassen. Alleen als er een grote vraag naar of behoefte aan is, wordt er tarwe en gerst verbouwd. Omdat de boeren de laatste jaren veel verlies hebben geleden met katoen, hebben ze op hun akkers citrusbomen geplant. Men ziet steeds meer zeer jonge granaatappelboompjes op de velden. Het houden van vee is na de opkomst van het toerisme sterk afgenomen. Alleen in de dorpjes rondom Dalyan wordt door enkele boerenfamilies voor eigen gebruik grootvee gehouden.

Achtergrond

De lieflijkheid van het vissersdorp - dalyan betekent visfuik - werd twintig jaar geleden ontdekt door investeerders in het toerisme die het unieke van de locatie onder ogen zagen. Vanwege de armoede en de lage levensstandaard van de bevolking liet de lokale overheid zich overhalen en gaf toestemming voor de bouw van een grootschalig hotelcomplex met 650 bedden.

Lobby tegen verwoesting
Na de aanleg van een asfaltweg door de bergen en de bouw van de funderingen op het strand, kwamen de milieuorganisaties in beweging en startten ze op grootschalige wijze een lobby tegen de verwoesting van Dalyan. Tot in de parlementen van Ankara en diverse Europese hoofdsteden werd een verwoede strijd geleverd om de natuurlijke omgeving te behouden.

Caretta-schildpad
De Caretta-schildpad speelde een belangrijke rol in dit politieke steekspel. Milieuorganisaties gebruikten het strand, broedplaats voor deze met uitsterven bedreigde schildpad, als argument om de natuur niet te verstoren. Na jarenlange strijd moesten de grote investeerders het onderspit delven en riep de Turkse overheid Dalyan uit tot beschermd natuurgebied. Ankara heeft nog immer aparte wetten en regels voor Dalyan, zodat de natuur behouden blijft. De diverse verordeningen, bouwbesluiten en het bestemmingsplan laten geen hoogbouw of andere projecten toe die niet harmoniëren met de natuurlijke omgeving.

Beschermd natuurgebied

De Dalyanrivier verbindt de Middellandse Zee met het Meer van Köyceğiz. Dit meer bij Dalyan is 15 kilometer lang, 4 kilometer breed en 20 tot 65 meter diep. Het diepste punt ligt in het zuidwesten.
In het zuiden en westen van het meer liggen moerasgebieden die omgeven zijn door riet. In de winter neemt het oppervlak van het meer toe door hevige regenslag, tot zo'n 65 vierkante kilometer. Het meer ligt ongeveer een meter boven de zeespiegel en stroomt door een kanaal en vele kleine riviertjes de Middellandse Zee in. Het meer wordt gevoed door vele bronnen, stroompjes en rivieren, waaronder de Yuvarlakcay, Nannamcay, Araplarcay, Yangi en Öszi.

Afhankelijk van de neerslag kan de richting van de stroming veranderen en water uit de Middellandse Zee het meer in stromen. Hierdoor is het meer brak.
Op een diepte van tien meter en lager bevindt zich zwaveldioxide, waardoor er geen leven te vinden is. Aan de kant van Sultaniye zijn zoutpercentages en radioactiviteit gemeten van vijf tot twintig procent, waardoor het zuurstofgehalte van het water daar heel laag is. Uit onderzoek is gebleken dat het Meer van Köyceğiz in de oude tijden een baai was van de Middellandse Zee.

Kustlengte
Dalyan ligt in het district Mugla, een provincie in Turkije, die in totaal 1114 kilometer kustlengte telt. Daarvan wordt 30 kilometer gevormd door de kust bij Ortaca (4,5 kilometer), Iztuzu (9 kilometer) en Sarigerme (16,5 kilometer). Deze kuststrook begint op het punt waar de Dalamanrivier de Middellandse Zee in stroomt en strekt zich uit tot het eilandje Delikada tegenover het Iztuzustrand bij Dalyan. Behalve dit strand - de broedplaats van de wereldberoemde caretta-schildpad - liggen aan deze kuststrook het strand van Sarigerme, de baai van Disbilemez, de Asibaai en Bacardibaai.

Bergen
De bergketens in het noorden en zuiden van Anatolia strekken zich uit tot aan de Egeïsche kust bij Dalyan, waar ze lager zijn. Helemaal op de achtergrond zijn de bergtoppen van de westelijke Taurus zichtbaar, gevolgd door het Sandiraz-gebergte waarvan het hoogste punt (2294 meter) ter hoogte van de Çiçekbaba-berg (bloemenvader) ligt. Deze worden gevolgd door het enige gebied in de omgeving van Dalyan dat echt bergachtig is, de Gökbel-Dereköy en de Sarigerme-driehoek. De overige dorpen zijn over het algemeen heel erg vlak. Het hoogste punt, 623 meter, ligt bij Mergenli. Tussen Mergenli en Iztuzu ligt de Çobandagi (herdersberg) die 533 meter hoog is.

Bezienswaardigheden

Naast het prachtige zandstrand bij Dalyan, waar de Caretta-schildpad in de maand mei haar eieren legt, zijn er talloze andere bezienswaardigheden in de omgeving. Op een steenworpafstand van Dalyan liggen de rotsgraven en de antieke stad Kaunos. Men schat dat deze stad in 3000 v.Chr. is gesticht, door Kaunos, zoon van Miletos en kleinzoon van Apollo. Volgens de historicus Herodotes behoorden de inwoners van Kaunos vanwege hun andere tradities en gewoonten niet tot de Cariërs of Lyciërs.

Ongerepte omgeving
De prachtige bergachtige en ongerepte omgeving biedt veel mogelijkheden voor lange wandelingen, mountainbike-tochten of jeepsafari's. Aan de Dalyanrivier, in de richting van het Meer van Köyceğiz, zijn drie modderbaden en een thermische bron te vinden. Op enkele kilometers van Dalyan ligt een ooievaarskolonie.
In de omliggende dorpen is het toerisme nog nauwelijks doorgedrongen. Hier treft men de Turkse cultuur en levensgewoonten nog volop aan.